Fina lyan

Resa hemma

 

Resa bort utan att lämna hemmet

När vi var små blev trasor och gamla kläder till vackra klänningar och piratkostymer. Barn vet hur man reser bort utan att lämna ett rum. Men är den kunskapen verkligen borta bara för att vi blir äldre och inser att ett rosa tygstycke inte är en prinsessklänning? Nej, det är klart att vi fortfarande har fantasin inom oss och att vi kan fortsätta resa långt bort utan att lämna hemmet.

En miljö som bjuder in till fantasi

Hemmet kan kännas som en plats där det inte finns så mycket plats över till fantasi. Särskilt när det finns saker överallt som påminner om måsten. Det här går att ändra på med lite planering och några inredningsknep. Du kan till exempel placera en skog i ditt vardagsrum med hjälp av en fototapet eller en poster, ta en titt här: https://www.photowall.se/posters

Det behöver ju inte ens vara en bild på en plats som du vill sticka iväg till i fantasin då du sitter och dricker ditt morgonkaffe. En stor karta över världen kan också sätta igång en inre resa som blir som en följetong. 

Res till nya platser i fantasin

Om du till exempel har en poster med världskarta på kan du börja din resa i Sverige. Tänk dig att du reser söderut eller tvärtom norrut. Fantisera om hur du reser. Kom ihåg att fantasin inte har några som helst begränsningar.

Slut ögonen och klä dig själv i kläder som du gärna skulle resa i. Kliv ut till parkeringen och sätt nyckeln i en ny Mitsubishi Pajero med plats för dig och hela familjen samt några till. Skön musik går igång när ni åker iväg mot den första destinationen.

Eller varför köra själv. Det landar ett miniplan försett med bar, privat massör samt kock ute på gatan. Ni flyger iväg för en härlig vandring och övernattning på ishotellet. Du kan till och med känna hur frisk luften är däruppe innan du öppna ögonen igen för att hjälpa små med frukost och kläder.

Nästa gång du reser iväg i sinnet tar du dig söderut istället. Kanske hela vägen ner till Australien där du kommer att lära dig surfa vid en vacker sandstrand…

Ljud kan också stimulera fantasin

Bilder på väggarna kan vara en hjälp för att komma iväg i tankarna men det finns mer att ta till när du känner att fantasin behöver kick-startas. Låt oss säga att du har en fototapet som föreställer en naturplats som du garanterat inte kommer att nå i detta liv.

Om du laddar ner ljud som kan tänkas finnas på denna plats och spelar upp detta i dina hörlurar kan du verkligen få känslan av att befinna dig på en annan plats. Fokusera på bilden och hör ljuden. Visst vet du att du fortfarande sitter i din IKEA-soffa hemma i vardagsrummet, men fantasin tar dig till en mjuk sten med mossa bland fåglar ute i en regnskog.

Skapa egen musikterapi

Att använda ljud för att ge sig av i fantasin är faktiskt en psykoterapeutisk metod som kallas för Guided Imagery and Music. Den här metoden utvecklades redan på 1970-talet och går ut på att du med hjälp av musik påminner dig själv om inre bilder och känslor.

Det finns kurser där du kan lära dig hur du i tankarna ger dig av till platser som får dig att må bra. Fast det hela behöver inte vara så komplicerat. Det tar inte lång tid att upptäcka att ljud och musik kan få oss att känna allt från ro till enorm glädje.

Om du längtar efter att få resa till en söderhavsö och sippa pina colada under en palm kan du fantisera om detta med rätt typ av musik i hörlurarna. Det är bara att blunda och minnas hur en varm sommarbris känns mot kinden.

Det som är så häftigt med den här typen av mentala övningar är att de påverkar kroppen såväl som sinnet. Det här är ju till och med en metod som används för smärtlindring inom sjukvården!

När fantasin tryter

Det finns förstås dagar och stunder då det inte finns något utrymme till att sitta och stirra på en fotovägg eller poster med hörlurar på. Då går det att vända sig till den moderna tekniken och dra igång en riktigt härlig film. Filmer är ju också en form av guided imagery som förvisso bestämmer åt oss var resan ska gå.

Välj en film som kan passa alla som vill vara med och resa. Tecknat kanske är kul men inte riktigt lika effektivt som verkliga bilder på platser och miljöer. När du ser filmen med tanken om att få komma bort en stund spelar det kanske mindre roll att den först och främst är för barn.

Bestig ett berg i Skottland med Edie eller se en animerad Pixar film som lyckas lura både små och vuxna med fantastiska vyer från verkliga och overkliga miljöer. Det går att komma långt om du bara låter fantasin få flyga och det här kan vara en underbar investering inför en lång svensk vinter.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats