Fina lyan

Samarbete: hälsosammare 2017

Inlägg i samarbete med Cykelkraft


 

 

“Enkla tips för ett hälsosammare 2017”

Nyår närmar sig och en del börjar redan gruva sig om nyårslöften: de som inte uppfylldes från förra året och vad man ska lova sig själv inför nästa år. Majoriteten av nyårslöften har att göra med hälsa på något vis: du kanske vill gå ned i vikt, bygga styrka, äta bättre eller helt enkelt röra lite mer på dig i vardagen. Här kommer några tips på realistiska nyårslöften som kan ge dig ett hälsosammare 2017!

Cykla till jobbet

Det spelar ingen roll om det är vinter eller sommar: det går i princip alltid att ta sig fram med cykeln. Och att byta ut bilen mot cykeln är inte bara bra för din hälsa, du slår också ett slag för miljön! För att vara säker på vägarna behöver du bara skaffa bra dubbdäck till din cykel och se till att du alltid ha på dig en reflex (eller två!) så du syns på vägarna. 

För dig som har uniform på jobbet kan du investera i en rymlig väska där du kan packa ned jobbkläder och helt enkelt byta om när du kommer fram.

Lägg till en sallad

Det tar inte så lång tid att hacka upp några grönsaker. De ger bra mättnadskänsla och innehåller mängder med bra vitaminer och mineraler, det vet vi alla. För dig som vill ändra på kosten kan det här vara ett fullgott löfte: att alltid ha sallad till middagen. Ska du äta soppa kan du ha en liten sallad i en skål bredvid och äta som förrätt. När du väl har kommit igång med detta kommer du att inse hur lätt det är att få i sig en dos grönsaker varje dag.

Det är också en vettig start för dig som vill lägga om kosten helt. Det gäller att börja i små steg och göra en successiv omställning.

Bara lördagsgodis

Om du har ett starkt sötsug kan det vara svårt att sluta helt och hållet. Att sluta med socker kan ge humörsvängningar och huvudvärk. Försök hellre att avsätta en dag i veckan för att stilla sockersuget. Satsa på att bara äta lördagsgodis och undvik sockret under veckodagarna. Du får något att se fram emot och kan verkligen känna att du har gjort dig förtjänt av den där kakan eller lilla godispåsen.

Allteftersom du lyckas hålla vanan vid liv kommer du kunna ta bort mer och mer socker tills du är helt sockerfri.

20 minuters träning

Den här klyschan är seglivad eftersom den stämmer: vi kan alla hitta några träningsminuter varje dag. Du behöver inte bli svettig för att träna. Du behöver inte byta om till träningskläder för att röra på dig. Hitta tider i ditt schema då du vet att du inte gör något speciellt, eller där du kan krydda upp aktiviteten för att få träna lite. Gör knäböj medan du viker tvätten, gå och hämta barnen på dagis istället för att ta bilen eller kliv av bussen en station tidigare.

Om du har tiden och viljan kan du hitta träningspass på YouTube. 20 minuters träning varje dag gör stor skillnad för den som inte brukar röra sig.

En ny övning i veckan

En fälla när du börjar träna är att du bestämmer dig för ett träningsschema och byter inte ut övningarna tillräckligt ofta. Det blir till slut bara tråkigt och repetitivt. Byt ut en övning varje vecka. Om du går på gymmet och styrketränar kan du byta ut en magmaskin mot en annan. Tärnar du hemma kan du ta bort sit ups och lägga till plankan istället. Kroppen vänjer sig snabbt vid samma belastning och övning så du kommer även få ut mer av din träning om du varierar. 

Byt ut övningar kontinuerligt så minskar du risken att bli uttråkad och ge upp i förtid.

Om du har några egna tips för ett hälsosammare 2017, lämna gärna en kommentar!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats