Fina lyan

Recension: Axkid Minikid bakåtvänd bilstol

Recension i samarbete med Axkid och Jollyroom
 
 
Jag har fått äran att testa och utvärdera den bakåtvända bilstolen Axkid Minikid 9-25 kilo, och bilen vi har testat stolen i är en Toyota Prius Generation 3. Den kan jämföras med en normal halvkombi. 
 
 
Vi valde en blå stol och när den kom så blev jag positivt överraskad över den fina färgen, fräsch! Den finns i röd, blå, denim, svart och grå. Ni hittar alla under ”bilbarnstolar”.
 
Axkid Minikid är såklart testad och godkänd men även plusgodkänd vilket betyder att den har klarat ett kompletterande test som görs på stolar för den svenska marknaden. 
 
 
 
Installation:
 
Jag började med att sätta fast ett sparkskydd på sätet där stolen skulle sitta. Det är ett kraftigt skydd som skyddar mot smuts och slitage i bilen, i ryggen finns det förvaringsfickor och en iPadhållare. Skyddet fungerar även om man sätter fast en stol med ISOfix.
 
 
Sen ställde jag in stolen där jag ville att den skulle stå, stödet fram på stolen kan man ändra läge på, även när stolen är installerad. T ex när barnet somnat eller om det är ett mindre barn som behöver mer lutning på stolen.
 
Jag flyttade stolen närmare sätet när jag provat mig fram lite med plats och lutning…
 
 
…vilket ni ser här. Jag har fäst stolen i framsätets skenor i golvet, dessa fästen ingår till stolen, vilket det faktiskt inte alltid gör till andra bilstolar. Stödbenet har jag dragit ut och spänt mot golvet.
Stolen fästs med bilens 3-punktbälte.
 
 
Något som var extra bra var att banden man spänner stolen med låser sig i det mest spända läget. Vilket det gör lätt att få stolen att sitta bra utan kraft. Man lossar det genom att trycka på den grå knappen.
 
 
Funktioner:
 
Nackstödet går snabbt att justera med en spak ovanför, när man justerar nackstödet så följer även axelbältet med så det alltid är rätt avstånd. Perfekt om man har olika barn som åker i stolen.
 
 
Högsta läget.
 
 
5-punktsbälte
 
 
Bältet lossar man genom att trycka in knappen under sätet och dra i axelremmarna.
 
 
Höga sidoskydd som ger hög säkerhet vid sidokollision.
 
 
Komfort:
 
 
 
Elise är 2,5 år och ca 95 cm lång. Hon sitter mycket bra i stolen och här är den i det högsta läget lutningsmässigt. Som ni ser på nackskyddet så har hon mycket växtmån kvar innan hon är för lång för stolen. 
På bilder under ser ni nackstödet i högsta läget igen.
 
 
 
 
 Som ni ser så kan vi även flytta stolen längre fram om hon skulle behöva mer utrymme för benen.
 
(på den här bilden är hon äldre (3 år) och sitter i en Toyota Avensis)
 
När vi packade upp stolen så tyckte vi att det såg ut som att det var liten sittyta, men när hon väl sitter i stolen så ser man ju att så inte var fallet. 
 
 
Med iPadhållaren är sommarens alla utflykter i bilen räddad 🙂
 
 
Och eftersom storebror som sitter framåtvänd nu också ska kunna titta på en iPad så har även han en iPadhållare på sin sida.
 
 
 
Nu är vi redo för bilsemester i sommar! 🙂
 
 
 
 Summering:
 
Vi är väldigt nöjda med stolen hittills, Elise sitter bra i den. Den är snygg och jag tyckte att den var lätt att installera eftersom jag klarade det själv. Om jag jämför med andra modeller som vi har haft så tror jag att den här kommer att hålla länge, längdmässigt för Elise, vilket är bra då vi gärna vill att hon åker bakvänt så länge som möjligt. Den känns säker och stabil i installationen och är inte lätt att ”rucka” på. Stort plus för den enkla funktion att höja och sänka nackstöd/bälte, då det ibland kan vara ett jobbigt moment när barnen plötsligt har vuxit flera centimeter över natten 😉 
 
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats