Fina lyan

ÖNSKEINLÄGG: BARN & SOL

 

Fick frågan om jag kunde skriva om hur jag tänker kring solen och barnen nu. Absolut kan jag det! 🙂

Jag har alltid varit noga med barnen och efter min diagnos så är jag om möjligt ännu mer noggrann. Jag anser att alla vet sina barns bästa och vill inte komma med pekpinnar, vill bara dela med mig av vad jag vet och fått lära mig från min hudläkare. Colin är vi noga med att lära vikten av solskydd, då han i skolan har lite mer friheter till att bestämma själv. Vissa barn tar t ex av sig tröjan när det är varmt ute.

Alla barn är känsliga för solen, oavsett hudtyp. Såklart är det alltid värst att bli röd i solen men nu vet man att även om man inte bränner sig som barn, utan ”bara får färg” så ökar det ändå risken för hudcancer senare i livet. Varför chansa tänker jag?

 

 

Mina måsten på barnen:

  • solkräm varje dag dem ska vara ute på våren och sommaren, är UV-index över 3 så smörjer vi. Även vid disigt väder. Som idag var det molnigt och regnet hängde i luften. Tror inte många hade en tanke på att smörja sina barn, men UV-index låg på 5. ;Man vet inte riktigt än om det är solens strålar eller uv-strålningen som skadar barnens hud.  Åter igen, varför chansa? Man kan lätt kolla Uv-index i väderappen på iPhone
  • Alltid solskyddsfaktor 50. Finns ingen anledning att bara ”skydda lite” med faktor 30 som min läkare sa. Vid bad ska man smörja om varannan timme, lita inte på vad som står på förpackningen. Vi använder bara EVY solskydd, en mousse som är superlätt att applicera och inte alls jobbigt!
  • Många föräldrar är rädda för kemikalier i solskyddet. Enligt min läkare är det farligare att vara utan solkräm.
  • Vi kör uv-kläder på barnen när solen är som starkast mellan 11-15, tyvärr kyls dem ner snabbt om man inte byter om efter bad, därför brukar vi ha två set med oss. Vi har såklart även vanliga badkläder som dem får ha senare på eftermiddagen, speciellt när vi ät utomlands och badar hela dagen. Badrockar eller handdukar med luva är superbra! Visst gnälls det ibland om dessa kläder men dem har vant sig nu.
  • Solhattar, kepsar. Ja, alltid något på huvudet. Vi har även solhattar för bad.
  • Väljer kläder med omsorg, undviker linnen och bara axlar.
  • Har även köpt små klisterlappar som jag inte provat än, som indikerar när solskyddet har slutat verka.
  • Solglasögon är också viktigt på barnen men det jobbar vi på, inte lätt att få dem att ha dem på sig vid lek.

 

 

 

Aarons första möte med strand, haha. Lite läskigt tyckte han. Men visst är uv-kläderna uuunderbara? SÅ fina!

Från Geggamoja!

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats